Afscheid nemen

Door Willemien Jobsen

Vrijdag start hier de zomervakantie. De dagen voorafgaand aan de zomervakantie staan voor veel kinderen in het teken van afscheid nemen, namelijk afscheid nemen van de meester of juf. Of als je in groep 8 zit afscheid nemen van je school en de basisschoolperiode. In ons gezin staat deze periode ook in het teken van afscheid. Onze oudste zoon heeft vandaag zijn laatste dag op de basisschool. Gisterenavond kwam bij hem het besef dat hij vandaag afscheid zou nemen. Dat zorgde voor tranen van verdriet maar ook voor een glimlach door alle fijne herinneringen aan alles wat hij heeft geleerd en meegemaakt.

De komende weken staan voor mij ook in het teken van afscheid nemen en wel van mijn collega’s. Naast mijn praktijk werk ik parttime als cliëntondersteuner in een wijkteam. Ik heb een nieuwe uitdaging gevonden en ga na mijn vakantie starter als maatschappelijk werker bij Libra Revalidatie. Een functie die me op het lijf geschreven is en mooi aansluit bij het thema verlies en rouw. Het betekent ook dat ik afscheid ga nemen van fijne collega’s en cliënten. En dat geeft mij een dubbel gevoel. Enerzijds heb ik veel zin in een nieuwe uitdaging, anderzijds laat ik fijne collega’s achter. Je zou kunnen zeggen dat ik me op dit moment in een rouwproces bevindt. Het rouwproces waarin ik afscheid ga nemen van mijn baan en collega’s. Wat hierin belangrijk is, is om de tijd te nemen en stil te staan bij de manier van afscheid nemen. Voor mij betekent dit dat ik de komende weken tot aan mijn vakantie probeer om zoveel mogelijk collega’s van de afdeling persoonlijk te zien en spreken, wat door de Corona maatregelen op kantoor best een uitdaging is. Ik heb een afrondend gesprek gepland met mijn leidinggevende en ik neem afscheid van mijn cliënten en draag waar nodig over aan collega’s. Met de collega’s uit mijn team heb ik voor de vakantie nog een BBQ. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn afscheid op een voor mij goede manier verloopt en ik na mijn vakantie aan een nieuwe uitdaging kan beginnen.

In de theorie rondom verlies en rouw hebben we het dan over de verliescirkel.

Alles start met contact maken en welkom heten. Na het contact komt het hechten. Je raakt aan personen/ dingen gehecht.  Doordat je je veilig voelt bij iemand kun je ook verbinding maken en is er sprake van intimiteit. Je durft persoonlijke dingen te delen. En in geval van een liefdesrelatie is er letterlijk sprake van intimiteit. Er kan dan een moment komen van verlies en afscheid. Dat kan door een overlijden, maar in mijn geval is er verlies doordat ik zelf een andere baan heb gevonden. Na een afscheid komt een periode van rouw en integratie. In deze tijd sta je stil bij wat of wie je bent verloren en wat dit voor jou betekent. Op welke manier ga je om met dit verlies en hoe draag je dit met je mee?

De periode van rouw wordt uiteindelijk gevolgd door betekenisgeving. Op welke manier geef je betekenis aan wat of wie je verloren bent om het op een voor jou waardevolle manier met je mee kunt dragen. Mijn betekenisgeving is het meenemen wat ik heb de afgelopen jaren heb geleerd van cliënten en collega’s. Ik neem dit met mij mee, het heeft mij gevormd en daar kan ik in mijn nieuwe werk weer uit putten.

Het proces van afscheid nemen en rouw is niet altijd een gemakkelijk proces waarin je behoorlijk wat hobbels kunt ervaren. Een rouwtherapeut of begeleider kan je ondersteunen in dit proces en met jou kijken wat jij nodig hebt om op een voor jou zo goed mogelijke manier om te leren gaan met het verlies en de rouw.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Ria Kamphuis-Rouwers

    Mooi verwoord Willemien!

Geef een reactie