Trauma therapie

Trauma is afgeleid van het Griekse woord traῦma wat wond of letsel betekent. Een trauma kan ontstaan na een levensbedreigende of andere heftige gebeurtenis, een gewelddadige ervaring of een langdurige periode van overweldigende stress. Als je niet in staat bent om de natuurlijke impuls van vechten of vluchten te volgen, komt je lichaam in een situatie van bevriezing terecht en raken lichaam en geest van elkaar afgesneden. Doordat de stress letterlijk in je lichaam en zenuwstelsel achterblijft gaat deze een eigen leven leiden. Je lichaam blijft naar de hersenen steeds het signaal sturen dat er gevaar dreigt. Hierdoor blijft je lichaam in een constante alerte toestand. Blijft dit lang aanhouden dan is dit op den duur schadelijk voor je lichaam en kan het leiden tot fysieke, emotionele en / of mentale klachten die zelfs vaak pas jaren na een gebeurtenis ontstaan.

Heb je te maken (gehad) met een traumatische ervaring en heb je een of meerdere van de volgende klachten:

 • Angst of paniek;
 • Slecht slapen of uitputting;
 • Verminderde concentratie;
 • Overmatige stress;
 • Extreem of voortdurend alert zijn;
 • Veel onrust in je lichaam;
 • Een kort lontje, moeite met reguleren van emoties;
 • Depressie;
 • Gevoel van hulpeloosheid of onmacht;
 • Fysieke klachten zoals hoofdpijn/ migraine, buikpijn chronische vermoeidheid;
 • Diverse onverklaarbare lichamelijke aandoeningen;

dan heb je baat bij traumatherapie.

Op dit moment volg ik de opleiding lichaamsgerichte traumatherapie aan het Atma instituut in Amersfoort. Ik word daar opgeleid om te gaan werken met lichaamsgerichte vormen van therapie die gericht zijn op het doorstromen en deblokkeren van energie in het lichaam.

Lichaamsgerichte therapie gaat uit van de wijsheid van het lichaam. Door contact te krijgen met je lichaam, de taal van het lichaam te leren ervaren en vertrouwen kun je het lichaam helpen zichzelf te genezen en te herstellen van een trauma. Ik leer je hoe je jezelf kunt helpen in situaties waarbij de alerte toestand van het lichaam zich aandient. Je leert je eigen zenuwstelsel te reguleren. Samen gaan we op zoek naar hulpbronnen, ervaringen die je daarbij ondersteunen. Ook ademhalingsoefeningen zijn hierbij helpend. Werken met je lichaam is belangrijk om weer te gronden en in het hier-en-nu te zijn. Veel emoties worden pas verwerkt als het lichaam betrokken wordt bij de therapie. Lichaamsgericht werken zorgt er voor dat je niet alleen praat over je gevoelens en pijnlijke of uitdagende situaties maar dat je ook echt contact maakt met je gevoel en je lichaam. Je leert te herkennen wat je voelt, waar je mee te maken hebt en hoe je jezelf daarin kunt helpen en reguleren.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom mijn bedrijf, interessante boeken, artikelen of mijn blog?  Abonneer je dan hieronder op mijn nieuwsbrief. Ik stuur je ongeveer 6x per jaar een nieuwsbrief.