Trauma therapie

                 “Trauma is niet wat er mét je gebeurt, maar wat er ín je gebeurt als gevolg van wat er mét je is gebeurd.”                                                                               Gabor Maté

Trauma is afgeleid van het Griekse woord traῦma wat wond of letsel betekent. Een trauma kan ontstaan als een gebeurtenis te snel is gegaan, te groot is geweest en te overweldigend voor je zenuwstelsel om te verwerken. Wanneer er een dreiging van gevaar is, is de natuurlijke impuls van het lichaam om te vechten of te vluchten. Als het niet (voldoende) lukt om de natuurlijke impuls van vechten of vluchten te volgen, kan het lichaam niets anders doen dan in een situatie van bevriezing komen. Als ons lichaam de energie die bij dit proces vrijkomt niet kan ontladen, wordt deze energie vastgezet in ons lichaam.

Ook al is een heftige ervaring voorbij, het proces van vastgezette energie kan zich als een reactiepatroon blijven herhalen. Dit is een onbewust proces en wordt niet vanuit ons denkbrein gestuurd maar vanuit ons autonome zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel reageert op een trigger: geluiden, geuren, beelden, een beweging of een blik. Soms gaat het om een bewuste beleving, een logisch verhaal. Soms komen er flarden naar boven of is er geen bewust beleving. Maar ons lichaam herinnert zich de gebeurtenis nog wel. Omdat ons lichaam het zich nog wel herinnert, zal de fysieke reactie, bijv. trillen, hartkloppingen, pijn op de borst, gespannen spieren, hartkloppingen blijven bestaan tot het lichaam de overtollige spanning kan ontladen.

Wanneer ons lichaam steeds naar de hersenen het signaal blijft sturen dat er gevaar dreigt, blijft ons lichaam in een constante alerte toestand. Na een trauma kun je last krijgen van  fysieke, emotionele en / of mentale klachten die zelfs vaak pas jaren na een gebeurtenis ontstaan. Klachten waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld:

 • Slecht slapen of uitputting
 • Verminderde concentratie
 • Angst of paniek
 • Overmatige stress
 • Extreem of voortdurend alert zijn
 • Veel onrust en spanning in je lichaam
 • Een kort lontje, moeite met reguleren van emoties
 • Depressie
 • Gevoel van hulpeloosheid of onmacht
 • Fysieke klachten zoals hoofdpijn/ migraine, buikpijn chronische vermoeidheid
 • Diverse onverklaarbare lichamelijke aandoeningen
 • Moeite hebben om in contact te komen met je emoties
 • Veel piekeren en in je hoofd zitten
 • Herbeleving van de gebeurtenis

Bij deze klachten kun je baat hebben bij lichaamsgerichte traumatherapie. Trauma wordt niet bepaald door wat er feitelijk heeft plaatsgevonden, maar door wat in het lichaam is gebeurd en daar is achtergebleven. Bij trauma-therapie leer je oude, in je lichaam opgeslagen spanningen, te ontladen zodat je lichaam zich weer veilig kan ervaren. Het effect is dat je weer ruimte voelt, de herhaling stopt, je weer adequaat kunt handelen en je weer vrij voelt. Er ontstaat rust in je lichaam wat zich weer vertaalt naar rust in je hoofd.

Door contact te krijgen met je lichaam, de taal van het lichaam te leren ervaren en vertrouwen, kun je het lichaam helpen zichzelf te genezen en te herstellen van een trauma. Ik leer je hoe je jezelf kunt helpen in situaties waarbij de alerte toestand van het lichaam zich aandient. Je leert je eigen zenuwstelsel te reguleren. Samen gaan we op zoek naar hulpbronnen, ervaringen die je daarbij ondersteunen. Ook ademhalingsoefeningen zijn hierbij helpend. Werken met je lichaam is belangrijk om weer te gronden en in het hier-en-nu te zijn. Veel emoties worden pas verwerkt als het lichaam betrokken wordt bij de therapie. Lichaamsgericht werken zorgt er voor dat je niet alleen praat over je gevoelens en pijnlijke of uitdagende situaties maar dat je ook echt contact maakt met je gevoel en je lichaam. Je leert te herkennen wat je voelt, waar je mee te maken hebt en hoe je jezelf daarin kunt helpen en reguleren.

Op dit moment ben ik in de afrondende fase van de opleiding Lichaamsgerichte trauma therapie bij opleidingsinstituut Eso Terra in Bilthoven. In december 2023 hoop ik mijn diploma te behalen.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom mijn bedrijf, interessante boeken, artikelen of mijn blog?  Abonneer je dan hieronder op mijn nieuwsbrief. Ik stuur je ongeveer 6x per jaar een nieuwsbrief.