ik weef de tranen in mijn leven
ik weef de trots in alle dagen
ik weef de pijn in zachte strengen
ik weef jou, in alle lagen

wie je was, wie je zult blijven
hoe je kijkt en hoe je lacht
wat je gaf en wat ik leerde
weven zal ik, alles wat je bracht

ik weef het missen, en het dragen
ik weef de liefde die is gebleven
ik weef jou met zorg en aandacht
in alle draden van mijn leven

Door Floortje Agema uit ‘Jij wordt gekend’

Verlies- en Rouwtherapie

Iedereen krijgt, soms onverwacht, te maken met verlies in zijn of haar leven. Verlies is het kwijtraken van wat betekenisvol voor ons is en wat direct invloed heeft op ons functioneren. Denk hierbij aan het verlies van een dierbaar persoon door de dood, verlies van een relatie of vriendschap, gezondheid, inkomen of toekomstperspectief. Rouw is een reactie op verlies. Hoe sterker de band met diegene of datgene wat je verloren bent, hoe intenser de rouw. Voor rouw zijn geen regels, rouw is een uniek proces dat voor iedereen anders verloopt. In dit proces kan je het gevoel hebben dat je wereld op z’n kop staat en je de grip op je leven bent  kwijtgeraakt. Er is een wirwar van emoties en wat jij voelt en meemaakt, is niet raar of stom, het is jouw realiteit waar je een weg in moet zien te vinden. Ook ik kreeg in mijn leven meerdere malen te maken met verlies en merkte dat het fijn is als je bij iemand je verhaal kan doen. Iemand die naar je luistert en je,  als het nodig is, gerust kan stellen dat wat je voelt niet abnormaal is. Iemand die je helpt om te ontdekken hoe je de balans terug kunt vinden in je leven.  

Als rouwtherapeut kan ik met je meekijken en zorg ik dat je op verhaal kunt komen. Samen kan ik met jou ontdekken wat jij nodig hebt om jouw veranderende leven vorm te kunnen geven en hoe je het verlies daarin kunt verweven. Hoe je met een verlies omgaat en hoe je rouwt heeft voor een groot deel te maken met hoe je dit is aangeleerd in je gezin van herkomst. Het kan heel verhelderend zijn om te kijken hoe het in jouw gezin van herkomst was. Met behulp van poppetjes wordt jouw gezin van herkomst neergezet. Dit wordt familieopstelling genoemd (klik hier voor meer informatie). Het neerzetten van jouw gezin van herkomst kan veel waardevolle informatie opleveren die jou kan helpen in jouw rouwproces.