EMDR-therapie

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. Letterlijk vertaald betekent dit: “door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken.”

De hele dag door verwerkt je brein ervaringen en indrukken. Dat zijn zowel fijne of bijzondere ervaringen, maar ook nare ervaringen. Als deze verwerking op een juiste manier verloopt gaat de informatie van de zintuigen naar je hersenen, waar deze worden geregistreerd en verwerkt tot een herinnering van feiten, indrukken en interpretaties. Deze herinneringen zijn als het ware ‘opgeruimd’ en kun je bewust oproepen zonder emotioneel van slag te raken.

Een ingrijpende gebeurtenis of een angst kan er voor zorgen dat deze binnenkomende informatie door je brein anders verwerkt wordt dan gewone ervaringen. Deze informatie wordt niet goed verwerkt en ‘opgeruimd’. Hierdoor worden beelden, geluiden en geuren die herinneren aan de gebeurtenis telkens opnieuw geactiveerd. Je ervaart dan opnieuw alle gevoelens en lichamelijke reacties zoals tijdens de ingrijpende gebeurtenis of angst. EMDR helpt om het informatieverwerkingsproces in je hersenen af te ronden, zodat deze traumatische herinneringen of angsten gewone herinneringen kunnen worden.

EMDR kan worden ingezet bij nare herinneringen, traumatische gebeurtenissen zoals (verkeers) ongevallen, rampen, gebeurtenissen met een levensbedreigend karakter, aanranding of verkrachting, maar ook bij kleinere trauma’s zoals ruzies, faalangst of andere angsten (zoals o.a. hoogtevrees, angst voor spinnen).

EMDR is een korte therapievorm. Bij enkelvoudige angsten of kleine trauma’s zijn vaak maar een paar sessies nodig om resultaat te bemerken. Bij een langdurig trauma of complexere problematiek zal de behandeling wat langer duren.

Hoe gaat EMDR in z’n werk?

Bij EMDR therapie vraag ik jou in het hier en nu op te merken wat de gebeurtenis voor reactie geeft in je lijf (gedachten en gevoelens). Terwijl jij hier aan denkt, zorg ik voor afleidende stimulus. Dat kan door geluiden via een koptelefoon, handbeweging of tikjes op de knieën. Door het tegelijkertijd links en rechts stimuleren van de hersenen wordt het eigen verwerkingssysteem in de hersenen op gang gebracht en kan de gestagneerde verwerking alsnog plaatsvinden.

Voor een juiste verwerking is het belangrijk dat een sessie niet voortijdig wordt afgebroken.

Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Het brein is gestimuleerd om de gebeurtenissen te gaan verwerken. Soms kun je enorm moe zijn, juist heel goed slapen of komen er gevoelens naar boven. Normaal gesproken houdt dit niet langer dan drie dagen aan.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom mijn bedrijf, interessante boeken, artikelen of mijn blog?  Abonneer je dan hieronder op mijn nieuwsbrief. Ik stuur je ongeveer 6x per jaar een nieuwsbrief.