Adem in, adem uit

Door Willemien Jobsen

Nee, deze blog gaat niet over de theatershow van Jochem Myjer.  In deze blog leg ik je uit wat ademhaling kan doen wanneer je gestrest bent of je gestrest voelt.

Ademhalen gaat vanzelf. Dat kun je niet sturen. Je kunt wel de manier waarop je ademhaalt beïnvloeden. Je kunt sneller of langzamer ademhalen. Probeer het maar eens uit.

Als je de in- en uitademing wat langer en dieper in je buik maakt, zul je wat meer ontspannen. Wanneer je je ademhaling bewust korter en hoger in je borst maakt, wordt je meer alert.

Wanneer je je gestrest voelt, gebeurt er van alles in je lichaam. Je ademhaling is bij stress vaak hoog in je borst en is snel en onrustig. Stress zorgt voor een alerte toestand in je lichaam. Het stresssysteem is aan omdat er sprake is van een (levensbedreigende) situatie. Adrenaline wordt aangemaakt en zorgt datje hartslag versneld, je ademhaling wordt hoger en sneller en je spieren worden aangespannen. Alles is klaar om te vechten of te vluchten.

Stress kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Een examen of een behandeling bij de tandarts of deadline op je werk. Dat is vaak stress die van korte(re) duur is. Stress kan ook langer aanhouden. In mijn praktijk zie ik daar vaak voorbeelden van. Wanneer je iemand bent verloren of zelf ernstig ziek bent of een andere heftige ervaring hebt, kan stress lang(er) aanhouden.

Als je langdurig stress ervaart kan je lijf in deze alerte toestand blijven. Dit is eigenlijk geen gezonde situatie maar het is vaak lastig om dit een twee drie te doorbreken. Jouw brein is al het ware in een vicieuze cirkel terecht gekomen en blijft maar adrenaline aanmaken.

Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken met onder andere je ademhaling. Door je ademhaling te vertragen en dieper te maken, wordt een ander deel van het zenuwstelsel geactiveerd, het parasympatische deel. Dit deel zorgt voor rust, herstel en ontspanning.

Het regelmatig langer en dieper ademhalen wanneer je je gestrest voelen, kan zorgen dat je lichaam weer herinnerd wordt aan rust en ontspanning. Als je daarbij denkt aan een fijne herinnering die je hebt gehad, maakt je lijf ook gelukshormonen aan. Deze hormonen zijn de tegenhanger van adrenaline. Zo doorbreek je de vicieuze cirkel van constant gestrest zijn. 

Geef een reactie