Verlies van gezondheid na ziekte, ongeluk of beperking

Door Willemien Jobsen

Ineens ben je ziek of krijg je een ongeluk. Of werkt er iets in je lijf niet meer zoals het hoort te doen. Artsenbezoek, onderzoeken; je komt in de medische molen terecht. Vaak is dit een onzekere tijd.  Je denkt misschien: “Wat is er met mij aan de hand?” Er  is ongeloof: “gebeurt dit met mij? Is dit echt waar?” Het gevoel van controle hebben over je lijf en leven raak je kwijt. Als er een diagnose wordt gesteld, gaat de eerste aandacht vaak naar beter worden of behandelen.

Bij een tijdelijke ziekte of na een ongeluk is er meestal zicht op herstel. Daar zal de eerste aandacht op zijn gericht. Tegelijkertijd is het belangrijk om daarnaast ook aandacht te hebben voor de emotionele kant en te begrijpen en te voelen wat er allemaal is gebeurd. Vaak komt dat moment wanneer er meer rust is. Hierbij kunnen er veel vragen komen. Gezondheid is/ lijkt niet meer vanzelfsprekend. Er kan angst ontstaan dat dit nog een keer gebeurt of er is verdriet om alles wat er met je is gebeurd. Als je na je ziekte of ongeluk te maken hebt met blijvende beperkingen, zul je daar je weg in moeten zien te vinden.

Bij een chronische ziekte is het een ander verhaal. Na een diagnose is er misschien een periode waarin de ziekte stabiel is waarna de klachten plotseling kunnen verergeren. Telkens opnieuw word je geconfronteerd met je ziekte. De ziekte is een blijvend onderdeel geworden van je leven, je ervaart blijvend beperking(en). Dat heeft invloed op jou en op jouw omgeving. Het beïnvloedt misschien je werk, je sociale leven, je relatie en het kost tijd om daar je eigen weg in te vinden.

Wat kan helpend zijn wanneer je te maken krijgt met verlies van gezondheid?

  • Jezelf tijd gunnen om te wennen aan het feit dat je leven blijvend is veranderd. Dat je beperkingen hebt, die soms onverwacht de aandacht vragen.
  • Sta je zelf toe dat je verschillend emoties ervaart zoals verdriet, opstandigheid, boosheid, frustratie of angst. Je hebt tijd nodig om te rouwen om dat wat er niet meer is.
  • Op zoek gaan naar een balans. Welke dingen kun je met je beperkingen doen die maken dat je kunt genieten, ontspannen of plezier kunt maken? Het kunnen kleine dingen zijn, zoals muziek luisteren of een uurtje bijpraten met een vriendin. Welke tijd en energie heb je nu nodig om de gewone dagelijkse dingen zoals wassen, aankleden, koken enz. te kunnen doen? Je zult meer dan voorheen moeten plannen.
  • Steun zoeken. Op praktisch gebied, maar zeker ook op emotioneel gebied. Ook erkenning speelt een belangrijke rol bij steun ervaren; waar je tegenaan loopt hoort bij je (chronische) ziekte en/of beperking. Er zijn veel patiëntenverenigingen die informatie geven. Ook lotgenotencontact kan zinvol zijn. Je bent niet de enige die zich in deze situatie bevindt.

Loop je vast?

Neem vrijblijvend contact met me op om te onderzoeken of een begeleidingstraject jou kan helpen uit te zoeken wat je ziekte voor je betekent. Hoe kun je een goede balans vinden en je leven ook nu als plezierig en zinvol ervaren?

Geef een reactie