Verlies en verzuim

Door Willemien Jobsen

Iedereen krijgt vroeg of laat in het leven te maken met verlies en rouw. De impact van een verlies en rouw kan zeer groot zijn en is voelbaar in ons hele lijf. Wanneer je in een rouwproces zit, kun je last krijgen van diverse (fysieke) klachten. Denk bijvoorbeeld aan intense moeheid, pijn op diverse plaatsen in je lijf (rug, ledematen, in de maag), verminderde eetlust of concentratieproblemen.

Rouw is een uniek proces dat voor ieder anders verloopt. Dat betekent ook dat niet iedereen na een verlies in staat is om te gaan werken. Waar voor de een het werk zorgt voor afleiding, kan de ander niet denken hoe het is om terug aan het werk te gaan. Dat betekent dat verlies ook kan zorgen voor verzuim. Vakbond CNV deed in 2020 een onderzoek naar rouw op de werkvloer. ( https://www.cnv.nl/nieuws/rouw-op-werkvloer/) en de cijfers liegen er niet om.  Van de ondervraagde werknemers heeft 33% zich ziekgemeld na een verlies. Bijna een kwart van de werknemers kreeg een burn-out en 14% raakte de baan kwijt omdat ze niet goed meer konden functioneren door het rouwproces waar zij in zaten na het overlijden van hun partner of een kind. Dat toont dus aan dat verlies en verzuim wel degelijk met elkaar te maken hebben.

Maar verlies is niet alleen het overlijden van een partner of een kind. Je kunt ook een ander familielid of voor jou dierbaar persoon verliezen waardoor je in een rouwproces beland. En wat te denken van het verbreken van een relatie of verlies van gezondheid. Ook dit zijn vormen van verlies die impact hebben op het functioneren van een werknemer en dus ook van belang zijn voor een werkgever om aandacht aan te schenken.

Op dit moment wordt er in de politiek gepleit voor rouwverlof na een verlies. Hierdoor krijgen werknemers de mogelijkheid om meer betaald verlof op te nemen. Hiermee wordt erkend dat een verlies een levens veranderende gebeurtenis is welke tijd nodig heeft om mee om te leren gaan, net zoals je na een zwangerschap de tijd krijgt om fysiek te herstellen. Het rouwverlof is een mooi begin.

Aandacht voor wie in een rouwproces zit, is heel belangrijk. Op het werk kan dit bestaan uit betrokkenheid en persoonlijke aandacht. Hoe dit er precies uit ziet en wat een werknemer nodig heeft, is net als rouw uniek. Iedere werknemer heeft hierin andere behoeftes. Wat kan helpen is te zorgen dat je als werkgever weet waar het over gaat, zorg voor de juiste informatie. Blijf betrokken bij de medewerker en zorg zelf voor initiatief in het contact. Wanneer iemand in een rouwproces zit, is het vaak lastig om zelf initiatief te nemen om contact te onderhouden. Geef ook op de werkvloer ruimte om te rouwen.  Ga samen met een werknemer in gesprek over belastbaarheid en mogelijkheden.  Tot slot: erkenning geven dat rouw impact heeft op veel levensgebieden en dus het leven van iemand op zijn kop kan zetten en hier begrip voor tonen zijn hele belangrijke aspecten.

Als rouwtherapeut kan ik met werkgevers meekijken hoe zij (samen met mij) hun werknemers kunnen ondersteunen bij hun verlies. Een werkgever kan aanbieden om rouwbegeleiding in te zetten. Dan hoeft verlies niet te leiden tot (langdurig) verzuim en daar hebben alle betrokken partijen baat bij.

Geef een reactie