Over scheiden is veel informatie te vinden. Advocaten, mediators, trainingen voor kinderen van gescheiden ouders. Speciaal vandaag: op de dag van de scheiding. Vaak gaat deze informatie de praktische en financiële kant van scheiden. Maar de emotionele kant van een scheiding is ook belangrijk. Er verandert nogal wat in jouw leven (en dat van jullie kinderen) als je gaat scheiden.
Als verlies- en rouwtherapeut sta ik stil bij deze kant van een echtscheiding. Een scheiding brengt verlies met zich mee. Je verliest je partner door de scheiding. Soms ook (gedeeltelijk) de kinderen als er sprake is van co-ouderschap of een andere omgangsregeling. Als je niet in de woning kunt blijven wonen, verlies je ook je vertrouwde thuis. Je inkomenssituatie kan veranderen en ook in het contact met (schoon) familie en of vrienden kan verandering komen.
Uit elkaar gaan is een ingrijpend proces, dat veel emoties oproept. Ineens sta je er alleen voor, moet je alles alleen doen en ervaar je veel verschillende emoties. Boos, verdrietig, onmacht, frustratie. Het liefst wil je je ex-partner nooit meer zien, maar als je samen kinderen hebt blijf je met elkaar te maken houden. Dat kan lastig zijn. Hoe kun je op een goede respectvolle manier met elkaar communiceren als er zoveel pijn, verdriet en/ of boosheid is over de scheiding?
Het SCHIP traject kan uitkomst bieden. Ik begeleid jullie als (ex) partners samen te laten kijken naar jullie relatie, wat ging er mis, waar ben je elkaar kwijt geraakt? En vooral welke verliezen en kwetsuren zijn er en weten jullie dit van elkaar?
Door hier bij stil te staan en aandacht te geven aan de verliezen, ontstaat er ruimte om als ouders met elkaar te kunnen verbinden.
“Om goede ouders te kunnen zijn moet je eerst goede ex-partners zijn. Dan komt het met die kinderen echt wel goed!”
Herken je jezelf in het bovenstaande? Ben je nieuwsgierig wat ik voor jou of jullie zou kunnen betekenen tijdens of na scheiding? Neem vrijblijvend contact met me op om kennis te maken.