Muziek en emoties

Door Willemien Jobsen

Hoe komt het dat muziek en emoties zo met elkaar zijn verbonden?

Muziek activeert het hele brein. Als we naar muziek luisteren worden tegelijkertijd allerlei verschillende hersengebieden geactiveerd. Muziek prikkelt de motorische gebieden, dit maakt dat we moeilijk kunnen stilzitten als we bepaalde muziek horen. Ook het gedeelte van de hersenen dat met emoties te maken heeft wordt door muziek geactiveerd. Niet zo vreemd dat muziek je zo kan raken.

Wanneer we naar muziek luisteren, kan dat herinneringen en / of emoties oproepen.  Fijne herinneringen aan een tijd uit je leven, gebeurtenis of persoon, blije emoties of juist  verdrietige emoties.  We worden bijna letterlijk geraakt door muziek doordat het gevoelens oproept en gevoelens kan aanwakkeren waardoor bepaalde hormonen vrij komen. Als je naar muziek luistert die je mooi vindt, maken je hersenen dopamine aan. Dat is dezelfde stof die vrijkomt als je iets lekkers eet of als je verliefd bent en dat zorgt voor een gelukkig gevoel.

Muziek kan ook troostend werken. Een droevig gevoel, dat ook aangewakkerd kan worden door muziek zorgt voor hormoonproductie in onze hersenen. Doordat we verdriet en pijn voelen, maken we endorfine aan. Endorfine heeft als eigenschap dat het pijn en stress onderdrukt.

Functies van muziek en rouw

In een rouwproces vervult muziek verschillende functies.  Zo kan muziek bepaalde herinneringen oproepen. Herinneringen aan een bepaald moment of gebeurtenis met je dierbare. Het kan er voor zorgen dat je weer even teruggaat naar die herinnering

Muziek kan ook troostend zijn omdat de muziek of de tekst van een bepaald nummer herkenning geeft in de gevoelens je ervaart. In de periode na het overlijden van mijn moeder was “Zo stil” van BLØF voor mij heel troostend. Het raakte me hoe de woorden zo treffend weergaven hoe ik me voelde. Verslagen en ongeloof en geen woorden om te omschrijven hoe het is.

Muziek kan helpen om emoties die we niet in woorden kunnen vatten tastbaar te maken. Zo heb ik na het overlijden van mijn moeder regelmatig verdrietige muziek, maar ook de muziek die gedraaid werd op haar begrafenis, opgezet, om dan te kunnen huilen en zo alle emoties die ik voelde te kunnen ontladen.

 

Welke muziek is voor jou belangrijk? Waar luister je naar om herinneringen op te halen of om troost te ervaren?

Ik zou het fijn vinden als je dit zou willen delen.

Geef een reactie