Geslaagd

Door Willemien Jobsen

Op een prachtige locatie: de oude Nederlands Hervormde Kerk in Oud Zuilen heb ik afgelopen vrijdag  mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Wat was het een mooi traject om te volgen. In de afgelopen twee en een half jaar heb ik nieuwe mensen leren kennen, heb me theorieën eigen gemaakt over verlies en rouw. Ik heb mooie inzichten opgedaan over mijn eigen levensloop, mijn eigen verliezen opnieuw aangeraakt en aangekeken. Nu heb ik voldoende kennis en vaardigheden opgedaan waardoor ik mij vanaf nu verlies- en rouwtherapeut noemen en in mijn eigen praktijk verder aan de slag kan gaan. Voor sommige mensen klinkt een therapeut erg zwaar waardoor ze denken dat dit niet voor hen bedoeld is of daar liever niet naar toe willen gaan. Maar de titel therapeut maakt dat de meeste zorgverzekeringen vanuit aanvullende verzekeringen een vergoeding geven voor gesprekken over verlies en rouw.

Wat kan ik jou bieden als je te maken krijgt met een verlies in je leven?

Verlies van een geliefde, verlies van je baan of je relatie kan ervoor zorgen dat je uit balans raakt en je geen raad weet met de emoties die je ervaart. Ik bied je de mogelijk om op verhaal te komen en samen met jou kijk ik wat er nodig is om opnieuw balans in je leven te krijgen.  

Hoe je met verlies en rouw omgaat heeft voor een groot deel ook maken hoe je dit is geleerd in je gezin van herkomst. Het kan dus heel verhelderend zijn om stil te staan bij hoe het in jouw gezin van herkomst was. Dat doe ik door samen met jou met behulp van poppetjes jouw gezin neer te zetten. Door dit visueel te maken, komt er vaak interessante en waardevolle informatie naar boven. Deze informatie kan jou helpen in jouw rouwproces.

In deze Corona tijd zijn er veel mensen die met verlies te maken krijgen. Verlies omdat je een familielid of bekende bent verloren aan het Corona virus. Misschien ben je wel ondernemer en zorgde de lockdown er voor dat je niet langer je werk kan uitvoeren. Hopelijk kun je nu de draad langzaam weer oppakken, maar wat als dat niet meer kan? Als je teveel kosten hebt gemaakt, de verliezen te groot zijn waardoor het niet langer rendabel is om je onderneming voort te zetten? Weg inkomen, weg toekomstdroom. Hoe ga je daar dan mee om?

Morgen is het vaderdag. Misschien mis je dan jouw eigen vader enorm.  Of  had je graag vader willen worden en is je dat nooit gegund. Vormen van gemis die op zo’n dag extra voelbaar zijn.

Er bestaat een mooie omschrijving van een rouwproces: “een rouwproces is het proces om datgene of diegene wat je verloren bent anders te leren vasthouden.” Merk jij dat je door jouw verlieservaring de balans bent kwijt geraakt en wil je deze graag weer terugvinden? Wil je graag op verhaal komen? Of wil je handvatten hoe je met je emoties om kunt gaan en hoe je jouw dierbare anders kunt leren vasthouden?  

Neem gerust contact met me op. Samen kunnen we kijken wat jou kan helpen om jouw veranderende leven in balans te krijgen waarin je de herinneringen aan wie of wat je bent verloren met je meedraagt.

Geef een reactie