Trauma therapie
“Trauma is niet wat er mét je gebeurt, maar wat er ín je gebeurt als gevolg van wat er mét je is gebeurd.” Gabor Maté
Trauma is afgeleid van het Griekse woord traῦma wat wond of letsel betekent. Een trauma kan ontstaan als een gebeurtenis te snel is gegaan, te groot is geweest en te overweldigend voor je zenuwstelsel om te verwerken. Wanneer er een dreiging van gevaar is, is de natuurlijke impuls van het lichaam om te vechten of te vluchten. Als het niet (voldoende) lukt om de natuurlijke impuls van vechten of vluchten te volgen, kan het lichaam niets anders doen dan in een situatie van bevriezing komen. Als ons lichaam de energie die bij dit proces vrijkomt niet kan ontladen, wordt deze energie vastgezet in ons lichaam.
Ook al is een heftige ervaring voorbij, het proces van vastgezette energie kan zich als een reactiepatroon blijven herhalen. Dit is een onbewust proces en wordt niet vanuit ons denkbrein gestuurd maar vanuit ons autonome zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel reageert op een trigger: geluiden, geuren, beelden, een beweging of een blik. Soms gaat het om een bewuste beleving, een logisch verhaal. Soms komen er flarden naar boven of is er geen bewust beleving. Maar ons lichaam herinnert zich de gebeurtenis nog wel. Omdat ons lichaam het zich nog wel herinnert, zal de fysieke reactie, bijv. trillen, hartkloppingen, pijn op de borst, gespannen spieren, hartkloppingen blijven bestaan tot het lichaam de overtollige spanning kan ontladen.
Wanneer ons lichaam steeds naar de hersenen het signaal blijft sturen dat er gevaar dreigt, blijft ons lichaam in een constante alerte toestand. Na een trauma kun je last krijgen van fysieke, emotionele en / of mentale klachten die zelfs vaak pas jaren na een gebeurtenis ontstaan. Klachten waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld:
- Slecht slapen of uitputting
- Verminderde concentratie
- Angst of paniek
- Overmatige stress
- Extreem of voortdurend alert zijn
- Veel onrust en spanning in je lichaam
- Een kort lontje, moeite met reguleren van emoties
- Depressie
- Gevoel van hulpeloosheid of onmacht
- Fysieke klachten zoals hoofdpijn/ migraine, buikpijn chronische vermoeidheid
- Diverse onverklaarbare lichamelijke aandoeningen
- Moeite hebben om in contact te komen met je emoties
- Veel piekeren en in je hoofd zitten
- Herbeleving van de gebeurtenis
Bij deze klachten kun je baat hebben bij lichaamsgerichte traumatherapie. Trauma wordt niet bepaald door wat er feitelijk heeft plaatsgevonden, maar door wat in het lichaam is gebeurd en daar is achtergebleven. Trauma (met name gevoelens van hulpeloosheid, doodsangst, achteloosheid) heeft het ook nodig ons lichaam en zenuwstelsel alsnog te verlaten. Hier is ook lichaamsbewustzijn voor nodig. Werken met hoofd én lijf! Bewust leren stilstaan én voelen waar en wat gebeurd in jouw lichaam gekoppeld aan gevoelens en emoties.
Er zijn verschillende lichaamsgerichte methoden, waarbij de aandacht ligt op het ‘afmaken’ van de traumareacties die vastzitten in het lichaam. Het afmaken van deze ‘vastzittende vecht/vlucht reacties’ zorgt ervoor dat het lichaam en zenuwstelsel zich kunnen ontladen. Zo kan een nieuw gevoel van veiligheid en verbinding ontstaan. Dit zorgt tegelijkertijd voor opheffing van blokkades, waardoor reacties die als overlevingsmechanismen ingezet worden ‘als vanzelf’ al verminderen. Ook lichamelijke klachten kunnen hierdoor afnemen.
Aanmelden nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom mijn bedrijf, interessante boeken, artikelen of mijn blog? Abonneer je dan hieronder op mijn nieuwsbrief. Ik stuur je ongeveer 6x per jaar een nieuwsbrief.