Niets doen

Door Willemien Jobsen

Niets doen

De hele dag door komen er allerlei prikkels op ons af: geluiden en beelden, gedachten en emoties dingen die we moeten regelen enz. Wanneer er een groter beroep gedaan wordt op onze draagkracht en veerkracht wordt het filter om prikkels binnen te laten dunner. Er komt soms meer binnen dan we aankunnen en we raken overbelast. De emmer raakt vol en loopt over.

Overprikkeld zijn kun je vergelijken met gestrest zijn. In ons brein voltrekt zich bij overprikkeling een soortgelijk proces als bij stress. In het brein wordt de amygdala geactiveerd en ons lijf maakt zich klaar voor actie. Hormonen worden aangemaakt, spieren spannen zich aan, je hartslag gaat omhoog, je wordt alert: klaar om te vluchten of te vechten. Normaal duurt zo’n situatie van alertheid niet zo lang. Onze hippocampus is als het ware de uitknop voor de aanmaak van stresshormonen. Wordt er teveel stresshormonen aangemaakt, zorgt de hippocampus voor het terugbrengen van de aanmaak van stresshormonen. Wanneer je te maken hebt met langdurige overprikkeling of stress, bijvoorbeeld in een situatie van verlies en rouw kunnen we in een vicieuze cirkel terechtkomen. Het lijf blijft stresshormonen aanmaken en de hippocampus raakt van slag.

Wat kun je doen om te zorgen dat de overprikkeling of stress gevoel afnemen?

Het is dus belangrijk om af en toe ook even niets te hoeven en af te kunnen schalen zodat het brein de tijd heeft om alle prikkels te kunnen verwerken en te kunnen herstellen.

Dat kun je doen door je te ontspannen en proberen zoveel mogelijk prikkels te beperken.

Mijn brein gaat uit als ik:

  • Van een heerlijk warm bad geniet
  • In de tuin aan het werk ben
  • met een kop thee in de tuin zit
  • Ontspannen op de yoga mat lig
  • Ga wandelen in de natuur

 

Wat helpt jou om je brein even ‘uit’ te zetten en niets te doen?

Geef een reactie