“Ik breng jullie volgende week zelf wel naar jullie vader. Hij kan nooit op tijd komen.”
“Zeg maar tegen je moeder dat ik ook mee wil naar het oudergesprek op school.”
“Hoe zo wil jij een dag ruilen, ze zijn al zo weinig bij mij. Kun je daar geen rekening mee houden?”
“Je moeder kan niet normaal reageren via de app.” “Zeg maar tegen jullie vader dat hij ook gewoon kan wassen als jullie bij hem zijn.”
“Ik communiceer alleen nog maar via de mail met jou.”
Bovenstaande opmerkingen zijn een greep uit opmerkingen die ouders kunnen maken wanneer zij tegen de kinderen praten over de andere ouder of hoe zij met de andere ouder communiceren over de kinderen.
Wanneer je gaat scheiden of gescheiden bent, is het soms lastig om op een goede manier te communiceren met de andere ouder van de kinderen. Allebei wil je graag in het belang van de kinderen handelen, maar als er (nog) strijd is tussen jullie beiden, kost dit erg veel energie en lukt dit niet altijd goed.
Toch is het belangrijk dat ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn met elkaar op een goede en respectvolle manier kunnen communiceren. Dit zorgt ervoor dat de kinderen niet het gevoel krijgen dat zij tussen beide ouders in staan. Dat is voor kinderen namelijk erg ingewikkeld. Kinderen zijn loyaal aan beide ouders en willen niet het gevoel hebben dat zij moeten kiezen voor een van de ouders.
Verloopt de communicatie moeizaam en ontstaat er iedere keer opnieuw strijd als je in contact probeert te komen met de andere ouder? DE SCHIP aanpak kan dan een goede manier zijn om te zorgen dat jullie als ouders op een goede en respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan. Dit traject is niet bedoeld om afspraken te maken over de omgang met de kinderen of de financiële afwikkeling van de scheiding. Dit traject is een post relationeel rouwtraject. Scheiden is een verlies en verlies zorgt voor rouw.
In de SCHIP aanpak staan jullie als ouders centraal en gaat het over jullie en de relatie die jullie hebben gehad. SCHIP is een acroniem voor Samenkomen, Conflict- en verliesverheldering, Helpend horen, Integratie en Partnerschap.
In een aantal sessies komen jullie samen bij mij om met elkaar in gesprek te gaan. Hoe is het ooit tussen jullie begonnen? Waar zijn jullie elkaar kwijt geraakt? Wat zijn jullie beiden verloren? Door hier bij stil te staan en te kijken naar wat jullie gezamenlijk hebben verloren, kan de verbinding als ouders hersteld worden. Dat is namelijk wat na een scheiding overeind blijft. Jullie zijn en blijven ouders van jullie kinderen en blijven door de kinderen met elkaar verbonden.