Levend verlies

Door Willemien Jobsen

Er zijn vele vormen van verlies waarbij verlies door het overlijden van een dierbare het meest bekend is. Ook bij verlies door het beëindigen van een relatie kunnen de meeste mensen zich iets voorstellen.

Maar er zijn nog andere vormen van verlies waar je misschien niet direct aan zou denken: verlies van gezondheid, verlies van toekomstperspectief of leven met een levend verlies.

Levend verlies of chronische rouw, termen die door de Belgische emeritus hoogleraar Manu Keirse zijn geïntroduceerd, worden gebruikt om levenslange rouw aan te duiden die je ervaart als jijzelf of een naaste getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking.

Als je een kind hebt gekregen met een beperking kun je bij iedere mijlpaal in zijn/ haar leven opnieuw geconfronteerd worden met wat anders had kunnen zijn. Zo kan jouw kind misschien niet naar een reguliere school, zal het misschien nooit zelfstandig kunnen gaan wonen. Als andere kinderen in jouw familie/ kennissenkring wel deze stappen maken, kan dat opnieuw voor verdriet zorgen.

Wanneer je zelf te maken krijgt met een beperking en je andere keuzes moet maken dan leeftijdsgenoten, kun je telkens opnieuw verdriet ervaren.

Wanneer het krijgen van kinderen een diep en lang gekoesterde wens is die toch niet in vervulling kan gaan, is er verdriet om wat er nooit zal zijn.  

Iedere aandoening waardoor je functioneren blijvend en ernstig wordt beperkt is een vorm van levend verlies. In deze situaties moet je leven met een blijvende en chronische aandoening waaraan geen einde komt. 

Levend verlies gaat over verliezen die permanente energie of moed vragen om telkens opnieuw opduikende situaties het hoofd te kunnen bieden. Voortdurend moet je je aanpassen aan belangrijke veranderingen in je leven.

Wat zou je kunnen doen wanneer je iemand kent die te maken heeft met levend verlies?

Het geven van erkenning voor het verlies en bespreekbaar proberen te maken wat de ander meemaakt is een eerste stap. Hierin is luisteren het sleutelwoord. Sta stil bij de verschillende emoties die de ander ( mogelijk) ervaart en probeer hier samen over te praten.  Samen zoeken naar rituelen die helpend kunnen zijn om belangrijke overgangen te gedenken. 

Er is een mooie podcastserie over levend verlies waar ouders van kinderen met een beperking en hulpverleners vertellen over het thema levend verlies. https://levend-verlies.nl/podcast-afleveringen/

Heb je zelf te maken met levend verlies en zou je hierover met iemand willen? Neem gerust contact met me op om een afspraak te maken.

 

Dit bericht heeft 1 commentaar

 1. Miriam Tournier

  Hallo,
  Ik heb eerder een bericht gestuurd, maar nog geen reactie ontvangen. Wellicht is er iets mis gegaan. Ik heb voor cliënt gevraagd naar de mogelijkheden ook qua vergoeding en om contact op te nemen. Zou je alsnog kunnen bellen/ mailen voor meer info?
  Met vriendelijke groet,
  Miriam Tournier
  Ambulant begeleidster Buro maks

Geef een antwoord