In voor- en tegenspoed (en onzekerheid)

Door Willemien Jobsen

Een collega-rouwtherapeut deelde een filmpje van Marieke de Bruijn (klik hier voor het filmpje). Het verhaal van Marieke vind ik erg treffend en wil ik graag delen. Marieke spreekt haar verwondering uit over dat we in het leven de positieve dingen, de winst, gemakkelijk met elkaar willen delen, maar dat we moeite lijken te hebben om ons verdriet en verlies met elkaar te delen. Verlies houdt meer in dan alleen het verlies rondom de dood, maar ook verlies van een baan, verlies van toekomstperspectief (misschien nu wel door Covid-19). Ook het verhuizen van dierbaren naar een ander land en het einde van een vriendschap of een relatie vallen onder het begrip verlies. Dit zijn momenten die je nog nooit eerder hebt meegemaakt. Deze verliezen komen voor het eerst voorbij, hoe ga je daar dan mee om. Een ander kan het wel hebben meegemaakt, maar dat is toch anders. Goed bedoelde adviezen hoeven voor jou niet te gelden. Ieder mens is uniek en onze eigen geschiedenis bepaalt hoe we ons tot het verlies verhouden.

Marieke haalt ook de woorden van de filosoof Gurdjieff aan: ”Het leven is een proces van ontwaken, sterven en geboren worden.” In elk leven komen momenten voor dat het leven zegt: stop, tot hier en niet verder. Het gaat niet zoals je had bedacht/ verwacht; dat is het ontwaken. We worden wakker in een situatie waarin we afscheid moeten nemen van wat achter ons ligt. Het wordt nooit meer zoals het geweest is. Dit doet iets met ons. De situatie is veranderd (dit is het “sterven”) en wij zijn veranderd. We nemen afscheid van het “oude” leven en stappen in het nieuwe leven dat voor ons ligt. Het nieuwe leven wordt geboren en we weten (nog) niet hoe dit nieuwe leven zal zijn.

De woorden van Gurdjieff spreken mij erg aan en zijn in mijn ogen erg actueel. Op dit moment heeft het leven ons allemaal letterlijk stopgezet. Covid-19 zorgt ervoor dat nu niets is en gaat zoals we hadden bedacht/verwacht. Met z’n allen ontwaken we en komen we langzamerhand tot het besef dat het niet meer wordt zoals het was. De anderhalve- meter economie is een nieuw begrip dat van ons allemaal vraagt om te veranderen. We nemen “afscheid” van hoe het was. Dat is voor de een gemakkelijker dan voor de ander. Want als je in deze periode ook afscheid moet nemen van dierbaren die overleden zijn aan Covid-19, of je je baan bent kwijtgeraakt of je bestaan onzeker is door Covid- 19, krijgt dat afscheid nemen een dubbele betekenis. Heel voorzichtig stappen we beetje bij beetje in een nieuw leven wat voor ons ligt. Dat is heel spannend, want hoe gaat dat leven eruit zien en wat betekent dat voor een ieder van ons?

Hoe we hiermee om kunnen gaan, hangt voor een groot deel af van onze eigen geschiedenis. Met was is onze rugzak van het leven gevuld? Een ding is zeker: voor ons allemaal is dit nieuw en onbekend. We hebben allemaal onze de weg in het “nieuwe” leven te volgen. De een kan de weg gemakkelijk volgen en ziet ook de lichtpuntjes. Voor de ander is dit een spannend avontuur en kan door de bomen het bos niet zien. Misschien is dit dan ook een mooi moment om naast onze “winst” ook ons “verlies” met elkaar te delen. Het delen in voor- en tegenspoed  Laten we oog en oor hebben en houden voor de mensen om ons heen voor wie de stap in dat nieuwe leven niet zo eenvoudig is om te zetten.  

Mijn deur staat in ieder geval open voor wie de stap niet zo gemakkelijk kan zetten. 

Geef een antwoord